Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Lankeemus

Paratiisista puhutaan usein ja sinne varmasti moni haaveilee pääsevänsä.

Tämä oli kerran totta, mutta nyt on toisin, mutta miksi?

Jotain merkityksellistä on tapahtunut, että emme enää saa olla paratiisin olosuhteissa.

 

1. Mooseksen kirja antaa valaisua asiaan:

3. luku

Syntiinlankeemus

Mutta käärme oli kavalin kaikista villieläimistä, jotka Herra Jumala oli tehnyt. Se sanoi naiselle: "Onko Jumala todella sanonut: 'Älkää syökö mistään puutarhan puusta'?"

2. Nainen vastasi käärmeelle: "Kyllä me saamme syödä puutarhan puiden hedelmiä.

3. Vain sen puun hedelmästä, joka on keskellä puutarhaa, Jumala on sanonut: 'Älkää syökö siitä älkääkä koskeko siihen, ettette kuolisi.'"

4. Käärme vastasi naiselle: "Ette te suinkaan kuole,

5. vaan Jumala tietää, että sinä päivänä, jona te syötte siitä, teidän silmänne aukeavat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte hyvän ja pahan."

6. Nainen näki, että puusta oli hyvä syödä ja että sitä oli nautinto katsella ja se oli houkutteleva, koska siitä sai ymmärrystä. Niinpä hän otti siitä hedelmän ja söi ja antoi myös miehelleen, joka oli hänen kanssaan, ja mieskin söi.

7. Silloin molempien silmät avautuivat, ja he huomasivat olevansa alasti. He sitoivat yhteen viikunapuun lehtiä ja tekivät itselleen vyöverhot.

8. He kuulivat Herran Jumalan äänen hänen käyskennellessään puutarhassa illan viiletessä (päivän tuulessa).

Silloin mies ja hänen vaimonsa menivät Herraa Jumalaa piiloon puutarhan puiden sekaan.

9. Mutta Herra Jumala kutsui miestä ja sanoi hänelle: "Missä sinä olet?"

10. Mies vastasi: "Minä kuulin sinun äänesi puutarhassa ja pelkäsin, sillä minä olen alasti. Siksi piilouduin."

11. Herra sanoi: "Kuka sinulle kertoi, että olet alasti? Oletko syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?"

12. Mies vastasi: "Vaimo, jonka annoit olemaan kanssani – hän antoi minulle siitä puusta, ja minä söin."

13. Silloin Herra Jumala sanoi naiselle: "Mitä oletkaan tehnyt!" Nainen vastasi: "Käärme petti minut, ja minä söin."

14. Herra Jumala sanoi käärmeelle: "Koska tämän teit, sinä olet kirottu kaikkien karjaeläinten ja villieläinten joukossa. Vatsallasi sinun on kuljettava ja tomua syötävä koko elinaikasi.

15. Minä panen vihollisuuden sinun ja naisen välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille. Hän (Pronomini ”hän” on tässä hepr. tekstissä maskuliinimuodossa ja viittaa naisen jälkeläiseen) on murskaava sinun pääsi, ja sinä haavoitat häntä kantapäähän."

16. Naiselle Jumala sanoi: "Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, kivulla sinä synnytät lapsia. Kuitenkin sinä tunnet halua mieheesi, ja hän on hallitseva sinua."

17. Miehelle Jumala sanoi: "Koska kuuntelit vaimoasi ja söit puusta, josta kielsin sinua syömästä, on maa kirottu sinun vuoksesi. Vaivaa nähden saat siitä ruokasi kaikkina elämäsi päivinä.

18. Orjantappuraa ja ohdaketta se kasvaa sinulle, sinun on syötävä kedon ruohoja.

19. Otsasi hiessä sinä syöt leipäsi, kunnes tulet jälleen maaksi, sillä siitä sinut on otettu. Tomua sinä olet, ja tomuun sinun on palattava."

 

 

Jos tätä syntiinlankeemuksen tapahtumaketjua tarkastelee hieman tarkemmin, voi havaita, että Eeva lisäsi jotain siihen, mitä Jumala oli puhunut Aadamille. Jumala oli sanonut Aadamille, ettei hyvän ja pahantiedon puusta saa syödä, mutta Eeva sanoi lisäksi, ettei siihen saanut edes koskea.

 

Käärme lisäsi kierroksia siinä vaiheessa kun huomasi, että Eeva lähti keskusteluun mukaan. Käärme alkoi valehdella oikein ovelasti: ”Ette te suinkaan kuole, vaan Jumala tietää, että sinä päivänä jona te syötte siitä, teidän silmänne aukenevat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte hyvän ja pahan.

 

Käärmeen lupaus oli niin houkutteleva, että Eeva ei voinut vastustaa kiusausta ja loppu on historiaa.

Silmät todella avautuivat ja välittömästi tämän jälkeen tulivat häpeä ja syyllisyys. Ihmisen synnintunto alkoi toimia ja siksi tuli halu mennä piiloon Jumalaa.

 

Jumalan kohtaamisessa alkoivat erilaiset tapahtumat seurata toistaan:

Jumalan kysymykseen miehelle, oletko syönyt siitä puusta, josta kielsin sinua syömästä, tuli ensimmäinen syytös: ”Vaimo, jonka annoit minulle…

Toinen syytös tuli naiselta, joka oli keskustellut käärmeen kanssa: ”Käärme petti minut…

 

Tämän jälkeen alkoivat tuomiot:

Ensimmäisenä tuomittiin käärme, joka sai tuomion kulkea vatsallaan ja syödä tomua. Lisäksi tuli hyvin tärkeä tieto vihollisuudesta, joka on edelleen voimassa. Käärme, eli paholainen ja nainen ovat vihollisia. Ensimmäinen vaihe on jo toteutunut Golgatan ristillä, jossa käärme iski Jeesusta kantapäähän, mutta taistelu jatkuu edelleen.

Naisen tuomioksi tulivat synnytyskivut ja miehelle ruuan hankkiminen vaivaa nähden ja se tapahtuu otsasi hiessä tehden.

Meitä varmasti eniten vaivaava asia on se, että maa on kirottu tämän synnin seurauksena ja siksi se antaa satoa huomattavasti vähemmän kuin alkujaan.

Ruumiillinen kuolema tuli todeksi, vaikka sitä ei alkujaan ollut.

 

Seuraavalla sivulla katsahdetaan tämän päivän maailmaa ja sen mukanaan tuomia huolenaiheita.

 

Sivun alkuun

©2019 AHDAS PORTTI - suntuubi.com